Skinnende og ensartet gulv med en gulvafslibning

Gamle og slidte trægulve er ikke nødvendigvis saneringsmodne blot fordi de fremstår lidt grå og flossede i overfladen. Et trægulv, som har flere årtier på bagen, vil naturligt blive udsat for en vis slitage ved mange timers daglig brug. Dette behøver dog ikke at være ensbetydende med et generelt dårligt helbred i træværket.

Selv om træ er et levende og organisk materialer, og dermed mere sårbart over for udefra kommende påvirkninger, er de fleste trægulve massive og solide. Så længe træværket er sundt og intakt, vil overfladen således sagtens kunne fjernes, uden at det betyder at gulvet går itu.

Dette sker ved en grundig gulvafslibning, som på skånsom vis sliber det øverste af træværket væk. Det er som regel her, de mest skæmmende skønhedspletter sidder indlejret – og derfor er det som oftest fuldt ud tilstrækkeligt at slibe gulvet en enkelt gang, således at det kun er cirka en millimeter, som fjernes.

Hvordan foregår en gulvafslibning?

Til en gulvafslibning anvendes en slibemaskine, som er påmonteret en roterende slibe rondel. På denne fastgøres sandpapir, som er tilpasset rondellens dimensioner. Først slibes gulvet grundigt med groft sandpapir ved at slibemaskinen føres hen over trægulvet i en jævn og stabil bevægelse. Dernæst gentages øvelsen med fint sandpapir, som efterlade træværket jævnt og ensartet i overfladen.

Alle misfarvninger fra solfalming og nedtrådt støv samt pletter og skjolder fra spildte væsker vil være slebet bort, lige som overfladiske ridser og småskrammer vil være udlignet. Gulvet vil være parat til at modtage den plejende og beskyttende efterbehandling, som du ønsker. Her kan du for eksempel vælge en olie eller sæbe behandling, hvis du ønsker, at trægulvet skal bevare sit naturlige look and feel, eller du kan vælge en forseglende behandling med lak eller maling, hvis du ønsker en rengøringsvenlig gulvbelægning.

Du kan blive klogere på gulvafslibning og efterbehandling på gulvkanonen blogindlæg.