Ny type selskab åbner dørene for iværksættere

Hvis man står foran at skulle stifte eget selskab, enten alene eller som medejer, er det afgørende hvor mange midler man har til rådighed. Dette bestemmer nemlig umiddelbart de muligheder man har i forhold til hvilken type selskab man kan oprette. Oprindeligt har det været sådan, at selskaber, der beskytter investorernes private midler med en begrænset hæftelse krævede en stor startkapital. Dette har gjort personselskaber, der ikke kræver startkapital, enormt populære at oprette. Men sådan behøver det ikke nødvendigvis være længere, da man i dag har muligheden for at stifte et iværksætterselskab. 

Et iværksætterselskab er en relativt ny type selskab, som gør det muligt at stifte et kapitalselskab selvom man ikke umiddelbart kan stille med en stor startkapital. Når man stifter et iværksætterselskab, kan det gøres med en selskabskapital på så lidt som en enkelt krone. Dog opererer selskabet efter omtrent de samme regler som de andre kapitalselskaber.

Et iværksætterselskab, forkortet til IVS, er i realiteten et anpartsselskab. Den samme selskabslov og årsregnskabslov skal eksempelvis overholdes. Men iværksætterselskabet er en selskabsform, der – som navnet også afspejler – er for iværksætterne, der ønsker at starte selskab, men som ikke har de nødvendige midler til kapitalkravet på 50.000 kroner endnu. Det er derfor blevet gjort muligt, at man kan stifte et iværksætterselskab, der kan begynde at producere som ethvert andet selskab. Dog er der et krav om, at iværksætterselskaber hvert år tilsidesætter 25 procent af deres overskud til en opsparet reserve. Når reserven når op på de 50.000 kroner, kan iværksættervirksomheden omdannes til et faktisk anpartsselskab, og altså gå fra IVS til ApS. Først når de 50.000 opnås, kan selskabet begynde at udbetale sit udbytte til anpartsejerne. 

Fordelen ved iværksætterselskabet i forhold til eksempelvis en type personselskab er, at man ikke hæfter personligt, da iværksætterselskabet trods den lave startkapital stadig er et kapitalselskab, der beskytter anpartejernes personlige formue med et begrænset ansvar. Man behøver altså ikke nødvendigvis stifte et personselskab, hvis man ikke har mulighed for at stille med en stor startkapital. Dog ligger iværksætterselskabet under for regler til driften, som personselskaberne ikke gør, hvilket for mange stadig betyder, at personselskabet er det valg, de træffer, når det kommer til stiftelse af selskab

Uanset, hvilken type selskab, man finder mest fordelagtig i ens situation, er det nødvendigt med professionel hjælp til stiftelsen. Her kan Hviid Advokater hjælpe. Hviid Advokater tilbyder en gratis første samtale, som er et hundrede procent uforpligtende, men som kan hjælpe med at give kunden afklaring og en større viden om de forskellige muligheder, der er, når man ønsker at være ejer eller medejer af et selskab.