Husk vaccinen!

Når man skal ud at rejse i den store verden, er det uhyre vigtigt, at man husker at tjekke op på hvilke vaccinationer det anbefales at man får før afgang – og gerne i god tid, da mange vaccinationer kræver flere indsprøjtninger over længere tidsperioder før de beskytter optimalt. Eksempelvis skal man gerne starte sin vaccination mod Hepatitis B hele 6 måneder før afrejse. Herhjemme i Danmark er vi ikke så vandt til at der florerer farlige sygdomme, men i udlandet er der langt større chance for at blive smittet med en potentielt fatal sygdom. 

Hepatitis B er et godt eksempel på en sygdom du kan blive smittet med, hvis du ikke er blevet vaccineret før afrejsen. Hepatitis B er en bestemt type leverbetændelse, som opstår efter smitte med virus. Hepatitis B smitter gennem kropsvæsker og blod, og du kan derfor være udsat for smitte ved eksempelvis tatovering, tandlægebesøg og hvis du stikker dig på en brugt kanyle. Derudover smitter sygdommen også ved seksuel kontakt. 20 procent af de mennesker, som smittes med Hepatitis B, bærer sygdommen resten af livet. Hepatitis B er især udbredt i Asien, Afrika og Sydamerika, så hvis du har planer om at rejse dertil inden længe, bør du blive vaccineret snart.

Et andet eksempel er den frygtede sygdom Rabies, eller hundegalskab som sygdommen populært kaldes. Rabies er en uhyggelig sygdom, som har en dødelighed på næsten 100 procent. Rabies er en virus, som findes hos en række forskellige pattedyr, og som kan overføres til mennesker via eksempelvis bid. Sygdommen rammer nervesystemet hvilket gør, at de dyr der er ramt bliver meget aggressive, hvorfor de ofte bider ud efter mennesker og andre dyr. Er man blevet vaccineret mod Rabies, har man en god chance for at undgå smitte, men man bør dog stadig vaske det inficerede område grundigt og kontakte en læge hvis der opstår symptomer som smerter, følelsesløshed, angst eller hallucinationer. 

Rejseråd.dk er en dansk hjemmeside som tilbyder en udførlig guide i forhold til udlandsrejser og vaccinationer. På http://www.rejseråd.dk/vaccinationer/ kan du blandt andet læse om alle de forskellige sygdomme og sygdommenes symptomer og forløb. Derudover kan du klikke dig ind på præcis det eller de lande du har planer om at besøge, og få et samlet overblik over hvilke vaccinationer du bør få. Det er som sagt en god ide at starte planlægningen af vacciner i god tid, da flere af dem kræver flere stik og et par uger i kroppen før de beskytter optimalt.